zondag 22 maart 2009

AIG Bonussen

Obama boos over AIG-bonussen

WASHINGTON - De Amerikaanse president Barack Obama noemde het maandag ,,schandalig'' dat de Amerikaanse verzekeraar AIG 165 miljoen dollar aan bonussen uitkeert aan zijn personeel.Hij vroeg minister van Financiƫn Timothy Geithner alle mogelijke juridische stappen te ondernemen om dit te blokkeren. AIG, dat met 170 miljard dollar aan overheidssteun overeind is gehouden, betaalde de bonussen over 2008 afgelopen zondag.Het bedrijf zegt daaraan juridisch gebonden te zijn. ,,Hoe kunnen ze deze schande verdedigen tegenover belastingbetalers, die het bedrijf overeind houden?'', zei Obama.De officier van justitie in New York, Andrew Cuomo, gaf topman Edward Liddy van AIG maandag tot het eind van de dag om details over de controversiƫle bonussen te verstrekken. Als Liddy hier niet mee komt, zal het tot een rechtszaak komen, aldus Cuomo.

Begin van deze week kwam naar buiten dat AIG grote bonussen heeft uitgekeerd aan managers. Dit is erg vreemd aangezien zij kort geleden nog 170 miljard van de staat hebben ontvangen om overeind te blijven. Het is niet vreemd dat hierover veel ophef is onstaan in Amerika, maar niet alleen daar heeft het voor opschudding gezorgt. Men vraagt zich af: Waarvan betaald men deze bonussen? waarom betaald men die? en is dit wel correct? Nou correct is het zeker niet want deze bonussen zijn dus als het ware door de overheid betaald. Dat betekent dat ze indirect betaald zijn van de belastingen die het Amerikaanse volk betaald. Dat AIG deze bonussen heeft kunnen uitkeren, van de staatsbijdrage, is voor mij ongelofelijk. Hoe heeft dit kunnen gebeuren?waarom grijpt niemand in? en wat gaat er nu gebeuren met deze bonussen? Dit zijn vragen die nog altijd onbeantwoord zijn en waarschijnlijk voorlopg ook nog blijven.

Alsof het nog niet erg genoeg was dat er 165 miljoen dollar uitgegeven is aan bonussen. Blijkt nu uit een artikel van zaterdag 21 maart, geplaats in de Wallstreet Journal, dat er zelfs een hoger bedrag aan bonussen is uitgekeert namelijk 218 miljoen dollar. 218 miljoen dollar aan bonussen! die mensen moeten wel heel hard gewerkt hebben of niet?

Voor mij is het onbegrijpelijk hoe dit heeft kunnen gebeuren en waarom er z'on gigantisch bedrag aan bonussen wordt uitgekeerd is ook een raadsel. Uiteraard hoop ik dat er gepaste maatregelen worden genomen tegen dit gebeuren. Maar laten we vooral hopen dat dit een les is geweest voor de toekomst en er samen voor zorgen dat dit niet nog eens kan gebeuren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten